Herinrichting Sint-Joostplein

Opdracht

De herinrichting van dit knooppunt vereiste een doorgedreven overleg met de stakeholders zijnde zwakke weggebruiker, automobilist, openbaar vervoer, handelaars, taxi’s, wijkcontracten, blinden en slechtzienden,...

 

In de bestaande toestand was er een ruim profiel van vrije ruimte ter beschikking. Het was dan ook mogelijk om een goed evenwicht te vinden tussen de verschillende functies die beslag leggen op de ruimte. 

Er werden 2x2 rijvakken voorzien.  Dit is van belang om de doorstroming van het verkeer op korte termijn mogelijk te houden.  Op langere termijn kan de buitenste rijstrook een volledig vrije busbaan worden om de doorstroming van het openbaar vervoer te garanderen. 

 

De kruispunten met de aanliggende zijstraten werden sterk vereenvoudigd.  Een aantal straten werden éénrichtingsverkeer.

 

Om de ruimte in zijn totaliteit te accentueren werd een rasterpatroon voorzien. Er ontstond een totale pleinruimte waar de weg als een lint overheen loopt. Dit patroon wordt uitgewerkt met blauwe hardsteen. Voor de rasterlijnen wordt er gebruik gemaakt van gegradineerde blauwe hardsteen; voor de rastervakken wordt een arduinsteen klinker in waalformaat voorzien.

 

Over de gehele lijn worden er bornes geplaatst om het parkeren op stoepen te verhinderen; aan de bochten werden paaltjes geplaatst. De zitbanken en boomroosters werden in roestvrij staal uitgevoerd. 

Locatie
Sint-Joost-ten-Node, Brussel
Opdrachtgever
Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoersinfrastructuur
Realisatie
2008