Tour en Taxis, Brussel

Tour en Taxis, Brussel

2019
EvoltaProjectenTour en Taxis, Brussel
Opdrachtgever
SA ProjectTour & Taxis
Locatie
Brussel
Ontwerpteam
Team Concept & Ruimte

De stedelijke transformatie van Tour & Taxis

In het hart van de Brusselse stad tussen de Scheldestraat, Picardstraat en Havenlaan, waar de geschiedenis van Tour & Taxis samengaat met moderne innovatie, ontvouwt zich een indrukwekkend stadsvernieuwingsproject. Deze stedelijke vernieuwing is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen publieke en private actoren. De stedelijke transformatie wordt versterkt door een reeks nieuwe interventies, waarbij Evolta verantwoordelijk was voor het technisch ontwerp. Binnen een team met Bureau Bas Smets bvba zorgden we voor een nauwkeurige vertaling op terrein. De rijke historie van het aanwezige patrimonium zoals het Koninklijk Pakhuisplein (privaat), de Parkdreef (Stad Brussel) en de Stationsdreef (Brussels Gewest) worden behouden en vormen de kern van deze dynamische ontwikkeling. Deze interventies brengen niet alleen visuele veranderingen, maar dragen ook bij aan de verbeterde levenskwaliteit in de buurt. Stadsontwikkeling wordt hier niet alleen op papier gevoeld; buurtbewoners en toeristen omarmen de vernieuwingen en ervaren de wijk als aantrekkelijk en uitnodigend om er te vertoeven.

 

Met elke stap vooruit wordt Tour & Taxis een levend bewijs van wat mogelijk is wanneer publieke en private krachten samenkomen om een stedelijke ruimte nieuw leven in te blazen. Deze realisatie zet niet alleen een nieuw hoofdstuk in voor de site zelf, maar versterkt ook de positie van Brussel als een stad van vooruitgang en innovatie.

Aandacht voor verblijfruimte en actieve weggebruiker

Mede door het technisch ontwerp van Evolta onderging het historische brownfield van Tour & Taxis een spectaculaire metamorfose. Met de herinrichting van de Middendreef en het aanleggen van een nieuw landschapsparkpark (in samenwerking met Bureau Bas Smets) wordt deze ooit vergeten ruimte omgevormd tot een aangename toeristische as met iconische groene oase. Dit nieuwe landschap en biedt niet alleen visuele pracht, maar ook een plek waar sociale interactie en welzijn centraal staan. Het ontwerp van het landschapspark en de Middendreef vormen samen een schitterend groen hart in de stad, met strategische, zachte verbindingen die dienen als een veilige en aantrekkelijke (fiets)route. Deze vernieuwde paden maken het mogelijk om de drukke omliggende lanen te vermijden en nodigen uit tot ontspannen wandelingen en sociale ontmoetingen. Deze transformatie brengt niet alleen een adem van frisse lucht en natuur in de stad, maar versterkt ook de sociale cohesie en maakt van de Tour & Taxis-site een levendige en aantrekkelijke plek voor zowel bewoners als bezoekers. Het eentonige vlak van vroeger werd omgetoverd tot een flexibele publieke ruimte waar beleving en circulatie centraal staan.

.

Klimaatadaptieve Innovaties

In samenwerking met de gerenommeerd landschapsarchitect Bas Smets brengt de transformatie van Tour & Taxis een vooruitstrevend klimaat adaptief ontwerp met zich mee, gericht op het beheren van water op een slimme en duurzame manier. Het project introduceert een volledig gescheiden rioleringsstelsel voor efficiënte waterafvoer en -buffering, waardoor overstromingen en wateroverlast worden geminimaliseerd. In het landschapspark worden infiltratiezones, wadi’s en (ondergrondse) bufferbekkens strategisch geïntegreerd om regenwater effectief te verwerken. Dit water wordt vervolgens via overstortsystemen naar het nabijgelegen kanaal geleid. Bovendien wordt regenwater opgevangen en opgeslagen voor hergebruik, met name voor de kantoorgebouwen op de site, wat bijdraagt aan een duurzame watervoorziening. Deze maatregelen maken deel uit van een bredere visie om Tour & Taxis niet alleen aantrekkelijk, maar ook veerkrachtig te maken tegen de uitdagingen van klimaatverandering. Het resultaat is een innovatieve en ecologisch verantwoorde ruimte die voorziet in de behoeften van de stad, nu en in de toekomst.

 

Callicanes, Poperinge

Callicanes, Poperinge

2026
EvoltaProjectenCallicanes, Poperinge
Opdrachtgever
POM West-Vlaanderen
Locatie
Poperinge
Ontwerpteam
Team Gebouwen

Herontwikkeling van een grenspost tot multimodaal knooppunt met kantoorruimtes

Een flexibele herbestemming met een hoge mate van circulariteit

Na het verdrag van Schengen in 1992 verloor de oude douanepost van Callicanes, liggend op de Frans-Belgische grens tussen Steenvoorde, Godewaarsvelde en Poperinge, zijn functie. De site raakte daarna in onbruik en vertoont aan Vlaamse zijde een verloederde aanblik. Evolta helpt de provinciale ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen om de site te herbestemmen en te revitaliseren.

De herbestemming betreft een inrichting van een veilige vrachtwagenparking (voornamelijk voor uitzonderlijk transport) met rustplaats, sanitaire voorzieningen voor de chauffeurs, ingebed in een flexibel multifunctioneel gebouw. De opdracht betreft een evenwichtsoefening tussen enerzijds behoud van de kwaliteit van de open ruimte en anderzijds het economisch opwaarderen van de site.

De poort van West-Vlaanderen

Gezien de ligging is deze locatie bij uitstek geschikt om uit te groeien tot een landmark, een poort op West-Vlaanderen en om op deze site een multifunctioneel gebouw te bouwen. De locatie op de grens is ideaal gelegen om de Noord-Franse en de West-Vlaamse gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen, door het stimuleren van grensarbeid of taallessen. Bovendien kan dit gebouw ook een toeristische functie vervullen, doordat het middenin het fietsknooppuntennetwerk van de grensoverschrijdende westhoek ligt.

De flexibele indeling van het gebouw biedt ruimte voor verdere programmering van de site. Zo kan er op elk moment modules bijgeplaatst, heringedeeld of weggelaten worden naargelang de toekomstige functies. Om dit te realiseren, is de structuur van de buitenschil ontworpen met maximale modulaire ritmiek. Met oog op de toekomst kan ook deze buitenschil vergroten of verkleinen naar gelang de noden van het gebouw.

 

Uitstraling

De voorgestelde uitstraling van het gebouw werd gekozen door een afweging te maken tussen duurzaamheid, functionaliteit en budget. Bovendien verleent het ontwerp een dubbele gevel, waarbij de contrasterende en samenhangende elementen een mooie synergie vormen. De buitenschil bestaat uit ritmerende spanten met een secundaire, horizontale balkenstructuur. De ritmering is afgestemd op geprefabriceerde standaard afmetingen. In tegenstelling tot deze uitgelijnde structuur worden de panelen ingevuld met een levendig en speels karakter. Hierin wisselen volle houten en groen begroeide panelen zich af met openingen, die instaan voor het licht en zicht. In de zomer zal de beplanting maximaal in bloei staan, waardoor voldoende schaduw wordt gecreëerd en bijgevolg geen kans bestaat op oververhitting. Terwijl in de winter de lage densiteit van de beplanting zorgt voor maximaal invallend zonlicht.

Functionele herontwikkeling met groene inbedding

 

In het kader van circulariteit wordt de vrachtwagenparking aangelegd op de bestaande verharding, waarbij deze verharding maximaal wordt gerecupereerd. Binnen deze randvoorwaarde wordt gezocht naar een optimale flow en compactheid. De overbodige verharding wordt onthard om de biodiversiteit te versterken en het groene karakter te bevorderen. De nieuwe infrastructuur wordt ingebed in een groene omgeving, voorzien van aangename picknickplaatsen met uitzicht op de Katsberg.

FRWRD, Bredene

FRWRD, Bredene

2021
EvoltaProjectenFRWRD, Bredene
Opdrachtgever
FRWRD
Locatie
Bredene
Ontwerpteam
Team Organisatie in beweging

Kantoorontwerp volgens principes van circulair bouwen

Veranderingsgericht ontwerp voor een vooruitstrevend accountancykantoor

Voor FRWRD (het voormalige CPJ Accountants) ontwierp team Organisatie in beweging een nieuw, polyvalent kantoorgebouw. Het gebouw is ontworpen volgens het circulaire principe van veranderingsgericht bouwen, waardoor het eenvoudig kan aangepast worden aan de nieuwe noden en wensen van de huidige en toekomstige gebruikers.

Het ontwerp bestaat uit een industriële constructie met twee bouwlagen en een transparante kantoorindeling. Het heeft een minimale vaste structuur, lichte wanden en beweegbare glazen delen. De leidingen lopen zichtbaar langs de hoge plafonds als industriële blikvangers, en er werd een dakterras voorzien voor extra lichtinval in het hart van het gebouw. Enkele originele architecturale accenten aan de gevel geven het nieuwe kantoorgebouw van FRWRD zijn unieke uitstraling.