Woonzorgcentrum Zilverbos, Zelzate

2016
EvoltaProjectenWoonzorgcentrum Zilverbos, Zelzate
Opdrachtgever
OCMW Zelzate
Locatie
Zelzate
Ontwerpteam
Team Mens in ontwikkeling

Geïntegreerd woonzorgcentrum met focus op comfort en thuisgevoel

OCMW Zelzate zet in op menselijkheid, huiselijkheid en sociale integratie

Op vraag van OCMW Zelzate bouwden we een woonzorgcentrum met 120 permanente woongelegenheden en 5 woongelegenheden voor kort verblijf. Het complex is ingericht voor 3 afdelingen, met in elke afdeling 3 leefgroepen van zo’n 14 bewoners.

Centraal in dit project stonden de bewoners, de huiselijkheid van de site, de integratie van het woonzorgcentrum in de omgeving, en de beperking van exploitatie- en werkingskosten. Ons team was verantwoordelijk voor het ontwerp, stabiliteitsstudies, de gebouwentechnieken, de EPB-verslaggeving en omgevingsaanleg.

Huiselijk ontwerp met zicht op de omgeving

We ontwierpen het woonzorgcentrum in Zelzate als een centrale kern met vier vleugels, die zoveel mogelijk uitwaaieren vanaf de kern om het uitzicht vanuit te kamers te verbeteren. Behalve comfortabele eenpersoonskamers en gemeenschappelijke terrassen op drie niveaus in de drie vleugels, voorzagen we op het gelijkvloers een onthaal, gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, administratieve ruimtes, keuken en personeelsruimte. Elke leefgroep kreeg bovendien een gemeenschappelijke leefruimte en eetruimte met zicht op de omgeving. De gangen werden visueel verkort met asverschuivingen en nissen om een huiselijk gevoel te creëren.

Warme, duurzame materialen

De gevel werd uitgevoerd in gelijmde bakstenen en aluminium buitenschrijnwerk, uit duurzaamheidsoverwegingen en om (onderhouds)kosten te drukken. De vloeren van de kamers werkten we af met een heterogene kunststof met houtmotief voor een warm, huiselijk gevoel. Eén van de kamerwanden werd telkens afgewerkt met structuurbehang in een accentkleur, de rest werd geschilderd in een lichte kleur. De gangen kregen een kunststofvloer en handgrepen langs beide zijden.

Moderne technieken

De kamers worden verwarmd met radiatoren, alle andere ruimtes zijn uitgerust met vloerverwarming. Verder zijn de leefruimtes voorzien van een koelingsinstallatie, worden alle ruimtes verlucht volgens ventilatietype D – balansventilatie met warmteterugwinning – en beschikt elke kamer over een eigen douche, gevoed door een circulatienet en verwarmd door een zonneboiler op het dak van het woonzorgcentrum. Om energie te besparen, wordt de verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes en badkamers gestuurd door bewegingssensors. Uiteraard zijn ook alle kamers voorzien van een zorgoproepsysteem met touchscreen en radio.

Toegankelijke, groene omgeving

Het domein rondom het woonzorgcentrum is ontworpen als een semipublieke ruimte, zodat de site – en dus ook haar bewoners – geïntegreerd blijven in het dagelijkse leven van de omgeving. Zo werden de paden aangesloten op openbare (voet)wegen om spontane ontmoetingen in de hand te werken. We zetten maximaal in op circulaire wandelroutes op een vlakke, toegankelijke ondergrond, en voorzagen ook een afgesloten tuin voor bewoners met dementie, die aansluit op de dementieafdeling op het gelijkvloers. Verder voorzagen we parkeerruimte voor urgente diensten vlakbij de hoofdinkom, een zone voor kortparkeren, en een terras aan de cafetaria.

Voor het groenontwerp streefden we naar een onderhoudsvriendelijk concept, met lavendel, rozen en hortensia’s dicht bij de terrassen en extensief beheerde graszones rond de paden. Verschillende elementen uit de omliggende parkzone zoals bomen en haagstructuren komen terug in het terras van de cafetaria, die het lijnenspel van de architectuur binnenin doortrekt tot buiten.