Volvo Cars, Gent

Volvo Cars, Gent

2020
EvoltaProjectenVolvo Cars, Gent
Opdrachtgever
Volvo Cars
Locatie
Gent
Ontwerpteam
Consultancy services

Ondersteuning logistieke transformatie voor de eerste volledig elektrische Volvo

Optimale goederenstromen bezorgen XC40 Recharge een vliegende start

Tegen 2025 wil Volvo Cars zijn CO2-voetafdruk per wagen met 40 procent verminderen. Dus zet de autobouwer maximaal in op elektrisch en hybride. Ons team Consultancy services ondersteunde de fabriek in Gent bij de opstart van een nieuwe productielijn voor de volledig elektrische XC40 Recharge – de eerste volledig elektrische Volvo.

Onze engineer ter plaatse optimaliseerde samen met zijn collega’s van ‘Plant Supply Chain Engineering’ de nieuwe goederenstromen naar de assemblagelijn.

Tijdens de intensieve voorbereidingsperiode werd elke stap in de bevoorrading zorgvuldig op elkaar afgestemd: de juiste verpakking voor elk stuk, een ononderbroken flow van trailer tot op de lijn zonder tussenvoorraden, gecombineerde transporten per trein voor verschillende verpakkingstypes, en cyclisch aanleveren volgens een standaardmodel. Elk detail was cruciaal – de kleinste variatie zou het proces verstoren.

Intussen loopt de productie van de Volvo XC40 Recharge gesmeerd, en blijven de bestellingen komen.

ArcelorMittal, Gent

ArcelorMittal, Gent

2016
EvoltaProjectenArcelorMittal, Gent
Opdrachtgever
ArcelorMittal
Locatie
Gent
Ontwerpteam
Team Consultancy services

Vernieuwing eindwalsgroep in Gentse warmwalserij

ArcelorMittal bespaart autosector tonnen CO2 met ultradun staal

Door de toenemende druk op de autosector om de CO2-uitstoot van wagens te verkleinen, groeit de vraag naar dunnere staalplaten met een hogere sterkte en goeie vervormbaarheid. Team Consultancy services hielp ArcelorMittal bij de stapsgewijze invoering van een nieuwe eindwalsgroep die plakken van 36 mm kan walsen tot staalplaat met een einddikte tussen 1,25 en 13 mm.

Onze consultant stond in voor het opstellen van de lastenboeken, de selectie van en onderhandelingen met leveranciers, opvolging van de engineering en communicatie, projectplanning en opleiding van de productieploegen.

Sterkere staalsoorten vragen grotere walskrachten in de warmwalserij, en dus ook een aanpassing van bestaande walstuigen. De nieuwe eindwalslijn van ArcelorMittal moest aan verschillende eisen voldoen: hogere walskrachten, vnl. in de eerste twee walstuigen, hogere aandrijfkoppels en een groter vermogen van de walstuigen, en een beter controle van het walsproces om de kwaliteit te blijven garanderen. Denk: snellere basisautomatisering en extra actuatoren om de walsbaarheid te verbeteren.

 

In vier jaar tijd werd stap voor stap naar een nieuwe eindwalsgroep toegewerkt met zeven gekoppelde walstuigen. Voor 2014 werden nieuwe hoofdmotoren geplaatst voor vier walstuigen, in november 2014 werden de hoofdmotor en tandwielkasten van het eerste walstuig vervangen, en één jaar later was de hoofdmotor van het zesde tuig aan de beurt. Ook de twee middelste walstuigen werden omgebouwd, en in november 2016 werden hun walskrachten verhoogd. In datzelfde jaar braken we eerste twee oude walstuigen af, en werd nieuwe walslijn in gebruik genomen.