Nele De Smet
2 min
24 mei 2024

Omgevingsaanleg sportcampus Bree

In Bree, binnen een campus met scholen, medisch centrum, politiekantoor en atletiekpiste verrijst binnenkort een nieuw sport- en wooncomplex. Omringd door een levendig stadspark dat het groene hart van de stad moet vormen ontstaat een unieke plek waar wonen, sport en natuur hand in hand gaan.

Uit een knelpunt ontstond een fijn concept: bij de noodzakelijke ophoging van het terrein voor het sportcomplex dreigde een bestaande rij lindebomen verloren te gaan. Door het behoud van het huidige maaiveld rondom de bomen, ontstaan twee niveaus in het park met elk een eigen karakter: een open parklandschap en een meer knusse, dicht beplante kloof of ‘holle weg’, als een knipoog naar het omliggende landschap.

Beide zones en het gebouw worden met elkaar verbonden door uitlopers van het open en gesloten landschap, wandelbruggen en voor de avonturiers door stapblokken en glijbanen. Van een afstand lijkt de helling gewoon door te lopen, wat een verrassend ‘AHA-effect’ creëert.

Om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren, geven we materialen van de sloop een tweede leven, zoals bakstenen voor de wanden van de holle weg en dorpels als stapstenen.

De beleving van het park zal bepaald worden door speelse en sportieve elementen, water en biodivers groen. We streven naar een inclusieve en diverse omgeving met plaats voor jong en minder jong, ontspanning en inspanning, mens en natuur.

Nele De Smet
Gedelegeerd bestuurder
Delen: