Ten Prinsenhove, Antwerpen

2020
EvoltaProjectenTen Prinsenhove, Antwerpen
Opdrachtgever
LIFE
Locatie
Antwerpen
Ontwerpteam
Team Mens in ontwikkeling

Herwaardering van jaren 70-studentenhome

Open & lichtrijk ontwerp met skylounge biedt ruimte aan 156 studenten in hartje Antwerpen

In mei 2016 sloot de Antwerpse studentenhuisvesting Ten Prinsenhove de deuren na een negatieve evaluatie op brandveiligheid. De universitaire woontoren, die dateert uit de jaren ‘70, was hoogdringend aan renovatie toe. Ons team Mens in ontwikkeling werd ingeschakeld om de studentenhome opnieuw de uitstraling te geven die het verdient – met ruimte voor studenten, gastprofessoren, doctoranten, toeristen en net-afgestudeerden, én een extra dakverdieping die dienstdoet als skylounge. Samen met Antwerps architectenbureau ENOFSTUDIO stonden we in voor het ontwerp, de gebouwentechnieken, de stabiliteitsstudies en EPB-berekening.

Een façade van beton en glas

Zowel de façade als het interieur werden volledig gestript. We behielden de structuur van het gebouw en ontwierpen een zelfdragende betonnen schil met veel glas en een moderne uitstraling. De gevel werd drieledig opgebouwd: de plint onderin heeft een robuuste uitstraling door haar massieve elementen, het lijf is afgewerkt in een verfijnder beton met slanke kolommen en balken, en de kroon is opgevat als een dubbel hoog glazen volume om de verticaliteit te benadrukken. Voor het buitenschrijnwerk kozen we bronskleurig aluminium dat volledig geopend kan worden, afgewerkt met een kenmerkende stalen of glazen borstwering om de veiligheid van de studenten te garanderen. De zonwering geeft een zachte, lichtere look aan het geheel.

Ruimte voor studie, ontmoeting en ontspanning

De eerste twee verdiepingen van het gebouw gaven we publieke functies. Van de rest maakten we maar liefst 156 studentenflats van verschillende types. Op de 10de verdieping kregen een aantal Antwerpse architectenbureaus zoals Dries Otten, Atelier Dialect en ENOFSTUDIO de artistieke vrijheid om een typekamer te ontwikkelen. Als kers op de taart, dient de dakverdieping als skylounge, een prachtige ruimte boven op de studententoren met een fenomenaal uitzicht over de stad.

Licht, openheid, comfort en degelijkheid

Op het gelijkvloers van de studentenhome ontwierpen we een centrale ontmoetingsplaats met een hoog plafond en knusse hoeken, als een natuurlijk verlengde van het toegangsplein buiten. De zachte, warme texturen en kleuren zorgen voor comfort en creëren tegelijk een huiselijke sfeer. In de kamers kozen we voor onderhoudsvriendelijke, degelijke materialen. Overal in het gebouw zorgen de grote raampartijen voor een overvloed aan licht en een direct contact met buiten.

Als architectenbureau staan we volledig achter herbestemming en het nuttig gebruik van de beperkte beschikbare ruimte. Hoewel dit gebouw sterk uitspringt ten opzichte van haar directe omgeving, zou het een groot verlies zijn mocht deze toren verdwenen zijn. We zijn dan ook blij met het resultaat waarbij we de studenten een volledig conforme en veilige thuis kunnen aanbieden en de woontoren een mooie facelift hebben gegeven die statig staat in haar bouwblok.